Vedells. Quan el malson de les becerrades d’Algemesí ja és a tocar.


En principi, l’animal no ha envestit contra cap persona sinó que, més aviat, ha fet tot el contrari.  És a dir, s’ha mantingut com més lluny ha pogut dels éssers humans.
Els han separat de les mares i es busquen els uns als altres.
El dilluns que ve, 23 de setembre, faran a Algemesí la primera becerrada cadafalera del 2013.  Una gent que té poder el tornarà a exercir.  Com aquesta gent diria, tornaran a posar els collons damunt la taula taula.  El seu carnaval macabre començarà amb les coreografies d’homes que es disfressen de dones i que “fan riure” abans d’intentar matar vedells d’un any, sense força ni capacitat per a defensar-se. 
No saben torejar.  Ho fan tan mal com ballen.  La seua incapacitat per a torturar amb la destresa dels toreros forma part del carnaval, i els vedells no conten per a res.  La gent riu quan els cadafalers cauen a terra, de vegades completament borratxos, quan claven les banderilles a qualsevol part del cos de l’animal, quan l’intenten matar i el punxen, una i altra vegada, sense fer cas dels seus plors i del seu dolor.  Els xiquets i xiquets que són a  la plaça aprenen que tot això és divertit, una gran tradició que hauran de preservar quan siguen grans.
Ferro de marcar.
I jo tornaré a estar allí, lamentant la meua incapacitat per a protegir eixos bouets, que no poden posar els collons damunt la taula.  Tornarem a intentar que el món veja el que volen ocultar a dins d’eixa plaça, el que pretenen amagar darrere de les festes de la Mare de Déu de la Salut, patrimoni cultural immaterial de la Humanitat.
No pare de pensar en els vedells d’Algemesí.  No queden moltes hores per a que comencen el seu viatge cap a l’infern.  Ara, estaran a la ramaderia que els ha venut per a que els facen de tot.  Són com aquests vedells i vedelles que s’esclafen els uns contra els altres, que no saben que fer quan es troben acorralats.  Aquesta foto és del moment en que els marcaren a foc amb el ferro de la ramaderia[2], el setembre del 2010. 
La majoria dels mascles i femelles d’aquesta foto ja estan morts.  Els hauran massacrat a les escoles taurines, on la gent aprèn a torejar fent el mateix que fan Algemesí.  Els animals descartats  acabaren a l’escorxador, quan tingueren el pes suficient.  Altres, hauran complit els 2 i els 3 anys, i hauran mort a festivals on s’estrenen eixos aprenents.  Els mascles que queden vius, ara que tenen 4 anys, han començat a patir martiri a les places de bous, i cap d’ells arribarà a complir 6 anys.  Aleshores, només quedarà alguna femella, que continuarà parint pel negoci.
El vedell de Borriana, ja mort.
Amb els xicotets fan un simulacre de correguda que ningú es pot creure.  Són com el vedell de Borriana que aparegué, un dia, entre els camps de tarongers de les partides de Nicolau i Hortolans, i que espantà la gent que hi treballava.  Un llaurador contà que, quan ell i el bouet es veieren per primera vegada, els dos isqueren corrent, fugint un de l’altre[3].  La gent s’adonà molt prompte que no era cap perill, que s’amagava entre els arbres i que fugia quan els éssers humans eren a prop.  Només volia refugi i menjar.
Aconseguí viure tres mesos entre els camps, fins que isqué als mitjans de comunicació[4].  Aleshores, arribaren els valents que el mataren a tirs[5].  Acabaren ràpidament amb ell, segurament, mentre els mirava des de la distància, creient que estava ocult entre les fulles dels arbres.  Després, es feren fotos agafant les seues banyes, i mostraven orgullosos la seua ganyota, amb la boca penjant i plena de sang.  Per les xarxes socials, les fotos anaren de telèfon en telèfon. 
Caçadors i taurins.  Més collons sobre la taula.  No sabem si pagaran mai pel patiment que han causat per pura diversió, ni per les moltes irregularitats administratives que han comés, com la de posar-se a disparar en un lloc on podrien haver ferit a molta gent i, després,  tot ho haurien volgut arreglar amb quatre llàgrimes i dient que ha estat un accident.  El vedell no representava cap amenaça al seu costat.
La cara del vedell de Borriana em recorda que el dilluns tornaré a veure els seus cadàvers[6], quan ja s’haja acabat tot per a ells i els arrossegaran pel carrer Muntanya. 
Ja estan condemnats, perquè la raó mai eixirà de qui està darrere del circ de la setmana de bous.  La raó només pot eixir del poble d’Algemesí, que aparte els seus collons de damunt de la taula i diga prou d’eixa barbàrie, prou de becerrades[7].
El vedell de Borriana, buscant la protecció dels tarongers.  Lliure i lluny de les places i els corrals.


[1] El Periódico Mediterráneo, 20/08/2013, Un becerro suelto causa la alarma entre los agricultores de Burriana, http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/comarcas/un-becerro-suelto-causa-alarma-entre-los-agricultores-de-burriana_831526.html
[3] El Periódico Mediterráneo, 20/08/2013, Un becerro suelto causa la alarma entre los agricultores de Burriana, http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/comarcas/un-becerro-suelto-causa-alarma-entre-los-agricultores-de-burriana_831526.html
[4] El Periódico Mediterráneo, 21/08/2013, La policía de Burriana monta un dispositivo para 'cazar' al becerro, http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/comarcas/la-policia-de-burriana-monta-un-dispositivo-para-cazar-becerro_831702.html
[5] Levente-EMV, 25/08/2013, La imagen del becerro de Burriana abatido se extiende por la red móvil
[6] Animalisme CAT, 27/09/2012, Lacre de sang.  Becerrades cadafaleres d’Algemesí. http://animalismecat.blogspot.com.es/2012_09_01_archive.html
[7] Iniciativa Animalista, 15/09/2013.  Èxit de la 8a manifestació antitaurina d’Algemesí. http://www.iniciativaanimalista.cat/index.php/item/2239-èxit-de-la-8ª-manifestació-antitaurina-d’algemes%C3%AD