Síndrome de les bates blanques.


Jesús Frare.
Si el recurs està disponible i sempre ho ha estat, no és saludable renunciar a aquest recurs. “Argument” suposadament científic d’un metge per a defensar que la dieta vegana no és saludable, durant una revisió mèdica que em feren.  No sabem que diu a les persones obeses.
Tinc el que es coneix com a síndrome la de bata blanca[1].  M’han comprovat la tensió arterial moltes vegades, en cada donació de sang, i quasi sempre ha estat per la banda alta dels límits normals (segurament pels nervis previs a la donació).  Fa anys, vaig topar amb personal mèdic que em digué que era una cosa molt perillosa i que havia d’anar amb molt de compte pel perill d’infarts cerebrals i coses així.  M’han fet diversos seguiments i ha quedat clar que es tracta d’un fet puntual, però ara he de lluitar contra la suggestió que, pel simple fet d’esperar la trobada amb el metge o metgessa i el manòmetre, em provoca una pujada de tensió.
Des que estic al moviment pels drets dels animals, la síndrome s’ha reconvertit.  Ara, quan veig una bata blanca no puc evitar pensar tot el que representa i en la persona que la porta posada.  Amb els anys, s’acumulen les trobades amb persones amb bata com la que em digué que la carn i la llet eren imprescindibles en la dieta i que, davant els meus arguments vegans, abandonà el camp de la nutrició i es traslladà al de la cultura ancestral i la disponibilitat de recursos.
Moltes bates blanques disfressen la foscor o la buidor, com les que mostren les dues històries que m’han fet pensar en elles.
La gent de les Comissions de Vetarinària 2012/13[2], del C.E.U Sant Pau–Universitat Cardenal Herrera[3] de Montcada de l’Horta i Alfara del Patriarca són futurs veterinaris i veterinàries que compten amb aquest òrgan especialitzat en “capeas” i festes universitàries a València[4].  El dia 4 d’octubre, organitzaren una que hagueren de traslladar d’una ramaderia de Montcada a la de Vicent Peris de El Puig (L’Horta), per a donar cabuda a tota la gent que hi assistí.
Pedro Cavadas
Fou una festa de disfresses que durà de les 10 de la nit fins a les 5 de la matinada, amb barra lliure de cervesa i sangria i cubates a 2€.  Al mig d’aquest riu d’alcohol, la capea la patiren 8 vaques, que soltaren per a que la gent mostrara la seua vena torera, això si, amb l’estricta prohibició de fer mal als animals.  L’organització recordava que no es faria responsable dels mal que la gent es poguera fer a la capea[5].
Si, a dins de les bates que es mouen per les clíniques veterinàries poden haver persones com aquestes.  Hereus d’Illera[6] que podrien arribar a fer estudis “científics” que mai seran publicats per una revista de prestigi[7], però que serveixen als interessos de la indústria d’explotació animal.  Assistents de granja i escorxador, expertes en aconseguir que l’animal esclau respire durant el temps just i necessari, amb el mínim cost possible.
A València viu un famós metge que es diu Pedro Cavadas.  Els articles publicitaris ens el presenten com una espècie d’Indiana Jones atractiu i superdotat intel·lectualment que tenia un Porsche i que un dia, després de conèixer la realitat d’Àfrica que es veu que no coneixia a través de les notícies, vengué el Porsche i es convertí en el súper heroi Doctor Miracle, sense capa i gens anònim, que està consagrat a salvar la Humanitat[8].  És un famós cirurgià, un dels pocs que ha aconseguit fer un trasplantament de cara.
Diu que no porta bata blanca perquè no li agraden les disfresses, i que cap persona que necessite dels seus serveis es quedarà sense ells per falta de diners.  Han de ser molt poques perquè l’home ha pogut llogar una finca tancada de 600 hectàrees a Requena per a matar animals amb arc, la seua passió.  Potser que la seua estima per Àfrica i les seues ganes de tornar tinguen relació amb aquesta afició.  La història del ric amb Porsche que es va de safari perquè pot és més creïble que la del superheroi.
Ara, com que se li acaba el contracte de lloguer, ha decidit comprar i tancar una finca de menys de 50 hectàrees, 10 vegades més xicoteta que l’anterior.  Ha contractat  un veterinari i diversos empleats, que estan empresonant muflons, senglars, cérvols i daines per a que Miracle puga lluir la seua roba de camuflatge i matar sense haver de caminar tant.  Ho està fent sense comptar amb les autoritzacions necessàries per a acollir-se a les excepcions de la llei fetes per a rics.  Fins i tot, s’està fent dues cases a dins del terreny sense comptar amb cap llicència[9].   
El reto personal de la caza con arco, 24/06/2013, Curso Pepe Duo 2013, Uña, Sierra de la Madera, Cuenca,  Fotos de Cavadas, com sempre, en primer pla.

No puc fer-hi res.  No puc saber si les persones amb bata blanca que tindré al davant tenen tortura i matances pegades a les mans, com aquesta gent.  Espere que no em vinguen aquests records a la propera donació de sang.  No vull que la meua tensió arterial rebente el manòmetre.   
———
[4] Informació de la pàgina de Facebook. 
[5] Dades tretes de l’esdeveniment publicat a Facebook.  Encara accessible a 19/10/2013.  https://www.facebook.com/events/122681471238720/
[6] Público, 22/07/2009, La extraña tesis del veterinario que encandila al lobby taurino, http://www.publico.es/240174/la-extrana-tesis-del-veterinario-que-encandila-al-lobby-taurino.
El professor Juan Carlos Illera del Portal, que treballa pel món taurí, ha fet un suposat estudi científic on afirma que el bou de lídia té un llindar del dolor que li permet suportar la tortura, generat després de generacions i generacions de selecció ramadera.   
[7] Animalisme.cat, 12/02/2013, La veritat sobre la ILP Tauro€conòmica.  Punt 10, Sobre les fal·làcies de la declaració de motius i altres argumentacions.  Primera: El toro no pateix durant la lídia. http://animalismecat.blogspot.com.es/2013/02/normal.html.  
D'altra banda, el professor Illera sol afirmar que el seu estudi aviat es publicarà en una revista científica, així ho ve afirmant des de fa anys, fins i tot ha arribat a dir que es publicaria a la prestigiosa revista Hormones & Behavior.  La Plataforma Prou! va contactar amb la esmentada publicació a través de l'etòleg Jordi Casamitjana, i des de l'editorial van respondre que no coneixien ni tan sols el nom d’Illera i que mai havien rebut un estudi per publicar que afirmés haver fet semblant descobriment”. 

[9] Levante-EMV, 15/10/2013, El cirujano Cavadas valla una finca en Requena para cazar ciervos con arco, http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/10/15/cirujano-cavadas-valla-finca-requena/1041583.html