Matança. “Recuperem les tradicions”.


Cartell original, abans de les modificacions.
El proper diumenge, 10 de novembre, la gent de Viladecavalls (Vallés Occidental) celebrarà la seua festa major d’hivern.  Sant Martí[1] és el patró del poble i és, a més, un dels dies tradicionalment preferits per a la matança de porcs.  Les famílies que es podien permetre engreixar un porc aprofitaven el fred acabat d’arribar per a conservar la carn de cara a Nadal i més enllà.  També aprofitaven la bonança de l’estiuet de Sant Martí, que feia menys costerut el treball de matar i esquarterar l’animal i de preparar les conserves i embotits.
Aquest any, l’ajuntament ha organitzat la primera edició de Sant Martí a Viladecavalls, recuperem les tradicions, una fira que anunciava la matança del porc en directe i la rostida a la flama de dos porcs[2].  APDA, policies pels animals, informà que l’ajuntament fins i tot havia anunciat que hi hauria retransmissió de la matança[3], segurament, a través de la seua pàgina web (un mitjà que es compromet a informar la ciutadania en temps real[4]).  Segons altres informacions, aquesta matança ja s’havia fet ara fa tres anys i s’havia mostrat per televisió[5].
APDA advertí l’ajuntament que anava a incomplir diverses lleis, començant per la de protecció dels animals de Catalunya que, al seu article 6[6], prohibeix la matança pública d’animals.  AnimaNaturalis engegà una campanya[7] que recollí milers de signatures, i representats d’Iniciativa per Catalunya–Verds a Viladecavalls denunciaren els fets davant els Mossos d’Esquadra.
L’ajuntament reaccionà fent marxa enrere i negant que en cap moment s’haguera pensat en una matança pública[8].  Afirmà que tot havia estat una confusió, que la matança en directe es referia a l’elaboració d’embotits davant del públic i que aquest “espectacle”, juntament amb el de la rostida, es faria amb animals ja morts a escorxadors, sempre respectant la normativa.  Immediatament, es modificarà el cartell de la fira i tots els documents que feien referència a eixa matança.
Recuperem les tradicions.  La tradició és el mantra de l’explotació animal, repetit fins a l’avorriment.  En aquest cas, es volia apel·lar a una tradició inexistent adornada amb senyera i barretina, perquè altre recurs repetitiu és el de disfressar d’identitari el negoci de l’explotació i fer-li un embolcall amb la bandera de la terra.  Del que es tracta era d’omplir calaix amb euros, no amb pessetes, ni duros, ni reals, ni xavos.  Del que es tracta és de fer espectacle de la tortura i matança d’un animal, com si la terra estiguera òrfena d’espectacles de tortura ara que la ciutadania, per fi, ha dit prou al que patien els bous a les places de Catalunya. 
Cartell acompanyat de foto.  Molt explícit.
Lluís Foix[9], avantguardista retirat i habitual de les tertúlies de Josep Cuní[10], va dir a una de Els Matins de TV3[11] que, si volien enviar els Mossos d’Esquadra per a impedir matances il·legals de porcs, a poble els esperaven.  Era un d’aquells dies marcats pel nerviosisme del fill de peixater i peixatera[12], carnívor militant front la vegetariana Pilar Rahola[13], davant l’execució d’una de les escasses normes de protecció animal.  Si no recorde malament, tenia a veure amb la denegació, per part de la Delegació del Govern de la Generalitat a Barcelona, de l’autorització per a cuinar un llamàntol davant el públic dins d’una obra de teatre. 
La cuina del llamàntol hauria significat la vulneració de la mateixa norma que en el cas de la matança del porc.  Insistesc que es tracta de la Llei de protecció animal de Catalunya, que estableix de forma clara, sense lloc per a les interpretacions, que els animals s’han de poder lliurar, almenys, de la tortura pública amb excepcions[14] i de la matança pública en qualsevol cas.  Les veus que sempre s’alcen indignades[15] recorren als arguments de la hipocresia (els llamàntols es cuinen a casa i al restaurant), el carnivorisme (la lletania de l’espècie que no pot prescindir de la carn) i, clar, la tradició.  Després, exigeixen que es faça la vista grossa per a evitar el ridícul i no caure en la intransigència que significaria el compliment de la llei.
El senyor Foix va veure els senyors i senyores d’ordre de la tertúlia parlar amb els colls de les seues camises.  Després no quedarien creïbles les seues crides a que els Mossos defensaren l’imperi de la llei davant anticapitalistes, okupes, manifestants i tota classe de gent que va pel món sense corbata. El senyor Foix reculà allí mateix i digué que ell no havia desafiat la llei, i dos o tres dies després demanà perdó per haver-ho fet.  Només es va desdir del que realment pensava, de la mateixa manera que l’Ajuntament de Viladecavalls només s’ha desdit del que realment pensava fer.
És el pensament especista respecte als drets animals, molt semblant a qualsevol altre pensament privilegiat davant les lleis que retallen, limiten o aboleixen eixe privilegi.  No s’ha de permetre cap avanç i, si se n’ha fet cap s’ha de recular; la llei només ha de ser al paper, mai al carrer[16].   Esperen que es permeta que alguna persona decapite un llamàntol davant el públic, o que el tire viu dins d’un perol d’aigua bullint i que, després, l’animal es pose a xisclar.  Que es permeta matar porcs davant de tothom, com si fora una festa i perquè sempre s’ha fet.  Perquè és una vella tradició i s’ha de mantindre o recuperar front a la raó.
La llei, però, no ho permet.  Pobre consol pels porcs de Viladecavalls, però tot arribarà.  Nosaltres seguirem lluitant perquè tot arribe.


[1] Sant Martí de Tours.
[2] Ajuntament de Viladecavalls, Festa Major de Sant Martí 2013, http://www.viladecavalls.cat/datos/cms/banners/Pdf/ggfgh.pdf.
Després de la polèmica, el document ha estat revisat.  En la versió inicial, la redacció del segon paràgraf era aquesta: L’Ajuntament ha programat una sèrie d’activitats pensades per a tots els públics.  Sant Martí a Viladecavalls, recuperem les tradicions, posarà a disposició dels ciutadans i visitants que s’apropin al municipi diferents espais entre el que destaquen una fira gastronòmica, on s’oferiran productes agroalimentaris de qualitat, la matança del porc en directe, amb l’elaboració d’embotits i productes derivats i la rostida “a la flama” de dos porcs.
[3] APDA Policías por los animales, Fotografia i text amb comentaris a Facebook. 04/11/2013, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=312704385537640&set=a.288505571290855.1073741829.288075808000498&type=1.  Comentari d’APDA Policías por los Animales, 05/11/2013, 00:09: Ricardo: es ILEGAL aunque lo hagas en el patio de tu casa y no te vea nadie. El mismo Ayuntamiento además ha anunciado que lo retransmitirán por video, les hemos hecho llegar la Ley y ahora ya están informados, esperamos su respuesta porque si no, serán denunciados.
[4] Mitjans de comunicació local.  El web municipal.  http://www.viladecavalls.cat/cat/htm/mitjans_locals.php.  (…) En conseqüència, totes les informacions relatives al municipi poden visualitzar-se en aquest nou web "en temps real" tot millorant la immediatesa en el trasllat de la informació municipal al conjunt dels veïns.
[5] Op.cit. APDA, policías por los animales.  Fotografia i text… Comentari de Néboa Branca, 05/11/2013, 13:34: Pues hace 3 años se retransmitió por la televisión tranquilamente como si nada, imagino que la gente lo denunciaría igual que va a ser ahora, pero parece que aquí todo vale. Al final, por desgracia, los que están detrás de esa salvajada son los que mandan o no lo entiendo...Ojala poco a poco la gente vaya tomando conciencia, Que sea tradición ya no cuela, amigos.
[6] Article 6.  Prohibició de baralles d'animals i altres activitats.  6.1 Es prohibeix l'ús d'animals en baralles i en espectacles o d'altres activitats si els poden ocasionar sofriment o poden ser objecte de burles o tractaments antinaturals, o bé si poden ferir la sensibilitat de les persones que els contemplen, com ara els següents: (…)  c) Matances públiques d'animals.
[8] Ajuntament de Viladecavalls, 05/11/2013, Puntualitzacions sobre la Festa de Sant Martí d’enguany, http://www.viladecavalls.cat/index.php?A=visualizar&I=1199&P=0
[12] De la redacció, Entrevista Josep Cuní.  El periodista Josep Cuní és fill i germà de peixaters.  A Infopeix del Gremi de Peixaters de Barcelona, nº 2, maig 2013, p. 1. http://www.gremipeixaters.com/butlleti/pdf/Infopeix_CAT/201305.pdf.  Al programa ha fet moltes referències als seus orígens i a la seua relació amb la peixateria.    
[14] Correbous, curses de cavalls i moltes altres deixades a la interpretació interessada del concepte de maltractament i tortura. 
[16] Animalisme CAT, 09/08/2013, L’encert del Parlament de Catalunya, http://animalismecat.blogspot.com.es/2013/08/lencert-del-parlament-de-catalunya.html