Vaques i vedelles no! Llet i res més!

Llet... I res més?
Per l’atenció i sensibilitat en el procés, tenint molta cura de la llet des de la recollida fins l’envasat, respectant el medi ambient.  
Central Lechera Asturina, apartat “Qui som”, “Valors”. 
La campanya “Llet i res més” de Central Lechera Asturiana(1) és molt aclaridora.  Al primer colp d’ull pensí que era un engany perquè amagaven la realitat de les vaques, però  em vaig adonar que allò que fa és mostrar “honestament” que les vaques no importen.
Diu l’empresa que està tan orgullosa del que fa que t’ho vol ensenyar, i per això ha instal·lat càmeres “durant tot el seu procés de producció” per a que ho pugues veure.  Són cinc càmeres i només podries veure vaques a dues.  A la primera només he pogut veure una pastura verda sense vaques, i a la segona tampoc he pogut veure més que una sala de munyir buida.  Tenim a la nostra disposició, però, un vídeo dels “millors moments del munyit”, 20 segons que mostren dues vaques de cul i entre les màquines munyidores, a banda i banda d’un fossat semblant als dels tallers de cotxes per on caminen dues persones operàries.
Les altres tres càmeres han deixat lluny l’infern de les granges.  La primera és d’un box de recepció dels camions que han recollit la llet que sol mostrar el color alumini llampant d’un vehicle cisterna i, molt sovint, la mànega que el remulla.  Després, apareix una línia d’envasat per on passen a tota velocitat ampolles blanques, la vista frontal d’una màquina d’empaquetat i, finalment, uns boxes amb tràilers que transportaran el producte fins als centres de distribució i venda.  
Només he entrat quatre estones a distintes hores del matí i la vesprada i supose que, a l’Alcatraz de les vaques, no he pillat ni l’hora de pati ni la de treball.  Curiosament, i malgrat que em parlen de llet i res mes, tampoc he vist llet per enlloc.  Només camions, màquines i processos industrials.   
La primera conclusió era que em faltaven càmeres.  Al vídeo promocional protagonitzat per Núria Roca, un ramader insisteix que mostren tot el procés, del principi a la fi: “la llet ix de la vaca, de la vaca a la lleteria i de la lleteria al got”.  Clar, des de que la llet ix de la vaca: tot el que passa abans no tenen cap interès en mostrar-ho.  La càmera a la sala de munyir la presenten així: “visualitza la nostra sala de munyir, on extraiem amb cura la millor llet asturiana”.  La llet s’extrau com el carbó de les mines, és un filó que s’ha d’arrencar i separar del material inert que és la vaca.
Mastitis.
Tenim documents on la indústria explica que fan per a poder “extraure llet”(2).  No volen càmeres, ni tan sols un vídeo dels millors moments de la inseminació forçada de les vaques una vegada a l’any, perquè no són matèria inert sinó animals mamífers que només generen llet per a les seues cries.  Ni de la nova inseminació forçada de la mateixa vaca, quasi immediatament després del part, per a que geste de nou mentre genera la llet per a la seua cria desapareguda, per a que el ritme de producció no baixe mai.
No volen vídeos dels millors moments de la separació dels vedells i vedelles de les mares, poques hores després de nàixer, perquè no s’han de beure la llet que després s’ha d’extraure.  Ni dels boxes d’engreix de les cries, que no es poden moure.  Ni dels escorxadors on les degollen amb 4 mesos per a fer carn de vedella.
No volen vídeos de les vaques destrossades per l’esforç físic que suposa generar llet contínuament.  Ni del moment en que les declaren inservibles i les envien a l’escorxador, per a que alguna de les seues filles femelles ocupe el seu lloc a la producció.  Ni de les hormonacions per a accelerar artificialment la maduració d’aquestes cries, ni dels antibiòtics i altres medicacions que necessiten per a tractar malalties com les doloroses mastitis, inflamacions associades a pustulacions que, com els mateixos tractaments farmacològics, es transfereixen a la llet.
És la primera regla del negoci de l’explotació animal: l’animal queda fora, no pot importar, perquè quan comença a importar una miqueta es qüestiona el negoci de l’explotació animal.  Per això no pot haver una càmera que mostre una vaca que no es pot sostenir dreta i que arrosseguen fins al camió que la portarà a l’escorxador.  També és el gran problema dels negocis d’explotació animal que no ho poden amagar, perquè el negoci consisteix en mostrar l’explotació en ella mateixa: tortura taurina, circs, zoos, baralles, fins i tot cavalls que tiren de carruatges turístics…  Tenen una càmera permanentment enfocada al que fan, mentre que Central Lletera Asturiana ho pot amagar.
De nou, la publicitat de la indústria làctia ens ho deixa clar: si consumim els seus productes, acceptem allò que no ens mostren, allò que “ens mostren com ho oculten”.  
Veure com fan per a que no veges requereix trencar algunes barreres, perquè s’aprofiten de programacions que tenim al cap i que ens han gravat des de la infància.  En aquest cas, les programacions funcionen amb un llenguatge que es diu especisme.  El veganisme també un programari lliure, alliberador pels altres animals explotats pels éssers humans i alliberador de nosaltres mateixos i mateixes.  

———— 

(2) Animalisme.cat, 08/11/2012, Llet, http://animalismecat.blogspot.com.es/2012/11/llet.html